Kasulikud nipid

Kuidas valida grilli?

Möödas on ajad, mil grilliti vaid vanas heas grillivannis või ufogrillis. Uut ning kvaliteetset leiab poest nii mõndagi ning kohati on valik isegi nii lai, et otsuse langetamine ühe või teise grilli kasuks muutub keerukaks. Siit postitusest leiad nelja grillitüübi plussid ning pahupooled, et piinarikast protsessi kergendada. Head grillihooaega!

Söegrill

Söegrillide kvaliteet võib suuresti varieeruda olenevalt hinnaklassist. Kauakestvama grilli nimel on mõtekas panustada emailitud ning roostevabadesse pindadesse, samuti kehtib reegel: mida paksemast metallist on grillrest või korpus, seda kauem see vastu peab. Kergemast materjalist söerest võib koolduda ning ei taga piisavat ventileeritust. Samuti on hea abimees söegrilliga kokkamisel termomeeter, mis aitab temperatuuri kontrolli all hoida ning paremini reguleerida.

Plussid:   

  • mõnus suitsune aroom
  • Kõrge küpsetuskuumus
  • Liha saab restil sättida vastavalt soovile, tulele lähemale või kaugemale
  • Grillimine ei olene gaasi või elektri olemasolust

Miinused: 

  • Toit võib kergemini kõrbeda
  • Grilli süütamine ning grillimine võib kauem aega võtta

Suitsugrill

Kuigi suitsugrilli kasutamine nõuab omajagu grillmeistri ameti tundmist, on selle abil võimalik valmistada mõnusa mekiga suitsutatud või grillitud liha. Suitsugrilli valikul saab lähtuda samadest põhimõtetest, mis söegrilli ostul.

Plussid:

  • võimaldab õhuvooge suunata ja kontrollida selle abil ka temperatuuri

Miinused:

  • toiduvalmistamine on ajamahukas

Gaasigrill

Ka gaasigrillide puhul kehtib soovitus eelistada roostevabast terasest või emaileeritud grilli, mis õigete hoiutingimuste juures peaks vastu pidama kogunisti 10 aastat. Pulbervärviga kaetud grillikaaned hakkavad paraku õuetingimustes kähku roostetama. 

Plussid:

  • võimaldab grillida suurt hulka samaaegselt
  • väga ühtlane temperatuur
  • Mugav ja kiire

Miinused:

  • Suured mõõdud
  • Vajab gaasiballooni
  • Kvaliteetsel gaasigrillil on kõvasti kopsakam hind kui söegrillil

Keraamiline grill

Keraamiline grill on asjatundliku grillimeistri, küll kallihinnaline varustus, kuid igati väärt panustamist, kui grillitakse tihti ning naudinguga.

Plussid: 

  • Universaalne, sobib nii grillimiseks kui suitsutamiseks. Võimaldab valmistada ka pitsat
  • Grilli korpus on valmistatud keraamilisest materjalist ja ei korrodeeru
  • Väga ühtlane temperatuur püsib tunde
  • Toitu on raske ära kõrvetada

Miinused:

  • Hind
  • Väga raske

Veel nõuandeid

  • Puhasta grill peale igat kasutuskorda. Nõnda jätkub grillist kauemaks.
  • Grillikate kaitseb tolmu ja päikese eest.
  • Hoia grilli varjatuna sademete eest ning hooajalõpus toimeta kuiva hoiuruumi.

Uuri lähemalt HomeWelli e-poe pakkumisi: https://homewell.ee/